Myssjö-Ovikens IF bildades 1971 genom sammanslagning av Ovikens IF, bildad 1918 och Myssjö IF, bildad 1945. Anledningen till sammanslagningen var framförallt ambitionen att kunna fortsätta bedriva områdets största verksamhet – fotboll. Både Ovikens IF och Myssjö IF stod inför en generationsväxling och att fortsätta bedriva seniorfotboll på någorlunda hög nivå hade varit omöjligt utan sammanslagningen.
Under en tid på 50-talet fanns också ett samarbete mellan de båda föreningarna vad gäller fotboll. Som exempel kan nämnas att när Ovikens IF 1956 vann junior-DM var det nio av de elva distriktsmästarna som året efter drog på sig Myssjö IF:s gul-svarta dress.
Genom sammanslagningen 1971 blev Myssjö-Ovikens IF kommunens största förening verksamhetsmässigt och är så
fortfarande.
Nedan följer en sammanfattande historik om Myssjö-Ovikens IF:s verksamhet.
Fotboll
Föreningens största verksamhet är fotboll. Även om omfattningen och standarden varierat genom åren har föreningens fotbollsplaner varit väl utnyttjade. Det mörka, och förhoppningsvis det enda året av denna karaktär, var år 2004 då föreningen helt saknade representationslag för herrar seniorer. Därmed bröts en över 50-årig tradition, ja i slutet på 40-talet fanns det till och med tre herrseniorlag i denna region: Myssjö IF, Ovikens IF och Tigrarna, det sistnämnda laget med förankring i Kyrkbygden-Åbbåsenområdet.
Skidor
Efter fotbollen kommer skidor som en av föreningens stora och traditionella verksamheter. Rent historiskt är skidtraditionen också äldre än fotbollen. Skidverksamheten i föreningen har framförallt bedrivits som en breddverksamhet, förutom under de inledande åren på 2000-talet då det även ägde rum en viss elitsatsning med bl.a. deltagande i stora SM. Största framgången var när Ida Ingmarsdotter tog VM-silver i sprint för damjuniorer 2004 och VM-brons i samma gren 2005. Juniorsatsningen i början av 2000-talet var också lyckad. Alla juniorer tog SM-medalj innan dom la av! Numera kan man säga att verksamheten återgått till ”normal” nivå.